Perfectionisme geeft een gevoel van zekerheid, schijnzekerheid wel te verstaan. Een van de kenmerken van een perfectionist is het stellen van onrealistische eisen aan zichzelf.

De realiteit is niet perfect; jijzelf bent niet perfect, jij kunt er niet altijd perfect uitzien en helaas ook niet altijd het meest perfecte werk leveren. Wat dit doet met je zelfvertrouwen, lees je in dit artikel.

Mijn onbewuste copingstijl

Ik ga liever mijn huis opruimen, de administratie doen, de was opvouwen of de vaatwasser uitruimen, dan dat ik nu deze blog schrijf. Ik voel een enorme blokkade, terwijl het iets is wat ik echt graag doe en graag wil.

Daarom ga ik bij mezelf te raadde wat me dan tegenhoudt. Wat voedt deze blokkade? Ik hik er al even tegen aan, heb de blogs van anderen al gelezen en mijn vertrouwen in mezelf verloren door mezelf met anderen te vergelijken. Het is mijn grootste valkuil… Ik kan uren zoeken naar het perfecte plaatje, raak afgeleid in mijn zoektocht, krijg steeds meer ideeën. Onbewust zoek ik naar afleiding. Het zorgt ervoor dat ik geen tijd over houdt om te doen wat ik moet doen. Mijn to do-list  is simpelweg te lang (lees: dit is mijn perfecte excuus).

Perfectionism is a twenty-ton shield that we lug around, thinking it will protect us, when in fact it’s the thing that’s really preventing us from taking flight – Brené Brown

Op mijn zoektocht naar het perfecte plaatje voor bij deze blog, vind ik een lijstje met valkuilen. Ik grinnik. Ze zijn heel herkenbaar: perfectionisme, weinig zelfvertrouwen, besluiteloosheid en moeite met focussen.

Perfectionism doesn’t make you feel perfect, it’s makes you feel inadequate.

De meesten van mijn klanten zijn perfectionisten. Het geeft een gevoel van zekerheid, schijnzekerheid wel te verstaan. Een van de kenmerken van een perfectionist is het stellen van onrealistische eisen aan zichzelf. Door het onrealistische karakter wordt de perfectionist door de werkelijkheid met de neus op de feiten gedrukt. De realiteit is namelijk niet perfect; jijzelf bent niet perfect, jij kunt er niet altijd perfect uitzien en helaas ook niet altijd het meest perfecte werk leveren. Deze reality check gaat ten koste van je zelfvertrouwen.

Terwijl ik dit schrijf hoor ik mijn perfectionistische stemmetje roepen: ‘Nou ik kan het zeker wel benaderen!’. Aan mijn klanten zou ik dan vragen deze gedachte uit te dagen en te toetsen op waarheid. En misschien wel de belangrijkste vraag stellen: wat levert het je nou werkelijk op? ehm, nou ik heb nog steeds geen artikel geschreven. Ben je gelukkiger? niet persé. Lever je een betere prestatie? Nou, op dit moment lever ik naast het doen van mijn huishouden geen enkele prestatie. Hoeveel stress levert het je op? Veel, want mijn workload stijgt alleen maar door mijn uitstel gedrag. Daarnaast voldoe ik hiermee niet aan mijn eigen verwachtingen en die van anderen. En waar beschermt het je tegen? Het beschermt me tegen kritiek en veroordelingen, maar het houdt me vooral tegen!  Deze laatste realisatie is essentieel voor verandering.

Perfectionism is a self destructive and addictive belief system that fuels this primary thought: If I look perfect, and do everything perfectly, I can avoid or minimize the painful feelings of shame, judgment, and blame – Brené Brown.

Practise what you preach

Ondertussen zit de derde was in de wasmachine, is de vaatwasser in- en uitgeruimd, staat de droger te draaien en heb ik bijna deze blog afgeschreven. Het perfecte plaatje heb ik (nog) niet gevonden, ook niet eentje die bij benadering perfect is. Het vereist een nodige dosis lef en doorzettingsvermogen om van je grootste valkuil je kracht te maken. Want: goed genoeg is het nieuwe perfect! Mijn perfectionistische stemmetje heeft hier zelfs geen commentaar meer op. Dus publiceren maar (;

What makes you vulnerable, makes you beautiful – Brené Brown

Bron: The Gifts of Imperfection – Brené Brown