De dag na de perfecte rit.

Gisteren had ik de perfecte training. Het ging zo lekker. Alles viel op zijn plek. Toot was fijn voorwaarts, goed op twee teugels, mooi in zijn verticale en horizontale balans en hij ging zelfs nageven! Velen van jullie weten dat dit echt zo’n prestatie is voor ons. Ook het aangalopperen ging netjes in balans, zonder rennen en zonder zijn kop in de lucht te steken. Zo heerlijk!

En tja, vandaag is dan de dag na de perfecte training. Hoe gaan die bij jou? Net zo goed als gisteren? Of merk je dat je bent opgestapt met dat fijne gevoel dat je de vorige keer ervoer?

Vroeger raakte ik gefrustreerd, als de training of les of wedstrijd niet zo fijn gaat als de vorige keer. Om eerlijk te zijn gebeurt dat me nog steeds wel eens. Wel heb ik geleerd dat het me niet helpt. Dat het ons niet helpt om beter te presteren.

Hoe komt het nou dat je de dag erna bijna nooit met hetzelfde fijne gevoel afstapt?

Bij je vorige training, die perfecte rit, had je de keer ervoor niet de perfecte rit gehad. Dus je was niet je eigen rijden en de prestatie van je paard aan het vergelijken met de vorige keer. Je was aan het rijden met wat je had. De gaf je paard de juiste hulpen, op het moment dat hij het nodig had, zodat hij op zijn stinkende best kon doen.

Je paard is niet hetzelfde als gisteren. Misschien heeft hij wel een beetje spierpijn van gisteren. Of de weersomstandigheden zijn anders en daar reageert hij op.

Jij bent niet hetzelfde als gisteren. Naast dat je deze training vergelijkt met de vorige, ben je ook elke dag anders. Misschien heb je net ruzie gehad met je vriend, of ben je verdrietig of juist heel erg verliefd.

Hoe voorkom je het ‘day after’-gevoel?

Om het fijne gevoel na het rijden te hebben, is het hebben van de juiste focus belangrijk. Als jij met je aandacht bij het rijden bent, kun je reageren op wat je paard op dat moment nodig heeft.

Afleidingen zoals andere ruiters in de rijbaan, toeschouwers, weersomstandigheden, dingen die rondom de rijbaan gebeuren, je eigen gedachten en de belangrijkste niet te vergeten: De vergelijking met gisteren, zorgen ervoor dat je aandacht niet bij het rijden van je paard is.

Heel vaak ben je bezig met de vergelijking van hoe het is en hoe het zou moeten zijn. Je aandacht is dan niet bij iets wat je helpt om op dat moment beter te presteren samen met je paard.

3 Stappen voor de juiste focus:

  1. Herken waar je aandacht is. Ben je afgeleid of bezig met welke hulp je nu aan je paard moet geven?
  2. Mindful paardrijden: Verplaats je aandacht naar je paard. Rij met wat je hebt, hoe is je paard vandaag en wat heeft hij nodig? Wat moet jij ervoor doen, zodat hij kan laten zien wat hij kan.
  3. Oefen met het herkennen en verplaatsen van je aandacht en Geniet!

Uiteindelijk is het hebben van plezier het belangrijkst. Lukt het nog niet meteen om je aandacht en raak je toch gefrustreerd, ga dan wat leuks oefenen. Iets waar jij en je paard beiden blij van worden.

Wil jouw prestatie en die van je paard verbeteren? Schrijf je dan nu in voor het Ruiterdiamant!