Er komt altijd zo’n moment waarop je moet presteren. Een wedstrijd, een selectieronde, een sollicitatiegesprek, een presentatie voor 100 mensen, of een examen. Vaak kijken we ontzettend op tegen zulke momenten. Al weken ben je bezig met de voorbereiding, of je stelt dit juist uit. Je vraagt hulp, maar eigenlijk is het al te laat, want je had die hulp al veel eerder moeten inschakelen. Want wat kan je last minute nog doen om toch het beste van jezelf te laten zien?

Voorbereiding

Allereerst gaat het om de voorbereiding. Zorg dat alles wat je nodig hebt de dag van te voren klaar staat. Bijvoorbeeld: Ga je een presentatie of workshop geven, zorg je ervoor dat je white board stiften, laptop, charger, beamer etc. al in je tas zitten. Heb je ‘s ochtends weinig tijd, leg dan de avond van te voren je kleding klaar, maar ook je lunch of snacks onderweg. Plan je reis en ga goed voorbereid op weg. Dit kost je 10 minuten de avond van te voren, en bespaart je de gehaaste ochtend vol zenuwen waardoor je niks meer kunt vinden.

Ademhaling

Als je onderweg merkt dat je zenuwachtig of gestrest bent, is dit de ideale kans voor paniekgedachten die wel eventjes de regie overnemen. Je kunt niet meer helder nadenken en je gevoelens van zenuwen en stress worden alleen maar erger. Je spieren spannen aan en je laat je helemaal meevoeren door deze gedachten. Vaak is het moeilijk om je aandacht dan ergens bij te houden en heb je moeite om helder te blijven nadenken. Om je focus te verleggen, helpt het om je aandacht te richten op je ademhaling.

Soms gaat het anders

Er zijn altijd dingen die anders lopen dan je had gepland. Je hebt nou eenmaal niet alle variabelen onder controle. Het weer, het verkeer, de prestatie van je concurrenten en de uitslag waar je geen invloed op hebt. De gedachte: ‘Soms gaat het anders.’ helpt je de dingen los te laten waar je geen invloed op hebt. Focus op wat je wel kan veranderen en beïnvloeden, dus: control the controllables.